Over Ons

RotterJam is een social enterprise dat wordt gerund door vijf studenten van Enactus Erasmus University Rotterdam. Geld verdienen is bij ons niet het hoofddoel, wij willen een missie bereiken: eenzaamheid onder Rotterdamse ouderen voorgoed te elimineren en daar gaat al onze winst naartoe. Het verhaal staat centraal en daar zit een fair jampotje aangekoppeld. Duurzaam ondernemen is op ons hart geschreven: onze distributieketen zijn transparant, eerlijk en stoten zo min mogelijk CO-2 uit zodat de klant altijd zonder zorgen van onze heerlijke jam kunt genieten. Onze enthousiaste (studenten) vrijwilligers zetten zich het hele jaar door in om waardevolle sociale activiteiten te organiseren voor de ouderen; wij zullen eenzaamheid onder ouderen samen aanpakken!

Geschiedenis

RotterJam is opgericht in oktober 2018 door drie Enactus studenten: Jelle van der Grijn, Alina Mey en Elizabeth Lokken met het doel om eenzaamheid onder ouderen in Rotterdam te bestrijden. Meer dan de helft van alle Nederlandse ouderen voelen zich eenzaam en eenzaamheid is net zo schadelijk als roken voor het menselijk lichaam. Dit moet stoppen. De oprichters zijn daarom een social enterprise gestart dat financieel zelfvoorzienend is. Na uitgebreid onderzoek waren zij ervan dat een model dat prominent draait op jam workshops de positiefste invloed zou hebben om eenzaamheid drastisch te verminderen: jam is makkelijk en leuk om te maken, blijft lang goed en is iets wat ouderen leuk vinden om te maken. Sindsdien werken wij in nauwe samenwerking met verschillende sociale instituten waar vele evenementen zijn georganiseerd. De eigen-gemaakte jampotten worden verkocht door de lokale ondernemers van Rotterdam.

 

Door de coronacrisis hebben vijf studenten – Jill Tran, David de Bruin, Linh Ngo, Jaro Sommer en Franca Langerbeins – het bedrijfsmodel in 2021 omgegooid. RotterJam wordt nu sociaal en lokaal gemaakt door een professionele leverancier waardoor de jam verantwoordelijk kan worden verkocht door alle lokale Rotterdamse ondernemers. Alle winst gaat naar het bestrijden van eenzaamheid onder ouderen. Team work is the dream work!